top of page

Sedania ubah model perniagaan guna inisiatif strategik

KUALA LUMPUR: Sedania Innovator Bhd (Sedania) akan terus melaksanakan inisiatif strategik yang akan mengubah model perniagaannya yang berasaskan kemampanan di bawah kepemimpinan baharu Ketua Pegawai Eksekutif, Ng Hock Guan.


Syarikat merekodkan keuntungan sebelum cukai RM3.6 juta bagi tempoh 15 bulan tahun kewangan 2024 dari 1 Januari 2023 hingga 31 Mac 2024, dengan keuntungan selepas cukai dan kepentingan minoriti sebanyak RM2 juta sepanjang tempoh dikaji.


Pada 1 April lalu, Sedania mengumumkan pelantikan Hock Guan sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan yang baharu, menggantikan Daniel Bernd Ruppert.


Mengulas mengenai prospek bagi suku tahun akan datang, Pengasas dan Pengarah Urusan Sedania, Datuk Azrin Mohd Noor berkata, kumpulan bersedia untuk pertumbuhan ketara dalam bulan akan datang.


"Hock Guan membawa kepada Sedania latar belakang yang luas dalam penjagaan kulit dan penjagaan diri dalam industri barangan pengguna cepat laris (FMCG) dengan kejayaan di syarikat multinasional global yang dikira antara syarikat penjagaan kesihatan dan farmaseutikal terkemuka dunia.


"Pengalaman beliau dilengkapkan dengan pemahaman mendalam mengenai pasaran di Malaysia, Singapura, dan kluster ASEAN, dan China, bersama-sama dengan pemikiran keusahawanan dan kebolehan yang mendalam dalam pemikiran analitikdan perancangan strategik.


"Kami yakin di bawah kepemimpinan beliau akan membawa era pertumbuhan dan inovasi baharu untuk Sedania. Rekod prestasinya yang mengagumkan dan pendekatan pemikiran ke hadapan adalah dalam penjajaran sempurna dengan matlamat kami untuk meningkatkan kesejahteraan keluarga dan memastikan kelestarian alam sekitar," katanya dalam satu kenyataan.


Azrin berkata, segmen penjagaan kesihatan mampan kumpulan yang beroperasi di bawah jenama Offspring dan Tanamera, sedia untuk pengembangan selanjutnya ke pasaran berkepadatan tinggi dan mewah, digariskan dengan usaha proaktif dalam meningkatkan jangkauan produk dan penglibatan pelanggan.


"Perlu diingat, salah satu perkembangan penting berikutan pengambilalihan Kumpulan Tanamera pada November 2023 ialah kedudukan strategik jenama Tanamera (beroperasi di bawah Tanamera Tropical Spa Sdn Bhd) sebagai entiti jenama tersendiri yang memiliki barisan premium pelengkap produk penjagaan ibu kepada jenama penjagaan bayi Offspring yang sedia ada.


"Dengan langkah ini, kami dapat memperoleh bahagian yang lebih besar daripada bahagian isi rumah melalui pengembangan rangkaian produk kesihatan kami yang bukan sahaja memenuhi keperluan penting bayi, tetapi juga ibu-ibu.


"Ini membolehkan kami mensinergikan tawaran produk dan tempat jualan kami, mengukuhkan cadangan jualan unik kami untuk pengguna yang arif, dan akhirnya meningkatkan margin kami," katanya.


Serentak dengan itu, katanya, pemerolehan Tanamera juga menyampaikan kapasiti baharu dalam perumusan produk dalaman, reka bentuk, dan pembuatan kontrak penjagaan kulit, spa, penjagaan bayi dan ibu, dan suplemen kesihatan di bawah FA Herbs Sdn Bhd.Comments


bottom of page