top of page

Untung bersih Sedania melonjak lebih 250 peratus

PETALING JAYA - Pemangkin Alam Sekitar, Sosial dan Tadbir Urus (ESG), Sedania Innovator Berhad mengumumkan keuntungan dan pertumbuhan yang cemerlang bagi suku keempat tahun kalendar 2023 (4Q23).


Dalam makluman kepada Bursa Malaysia pada Selasa, pendapatan kumpulan melonjak kepada RM14.97 juta pada 4Q23, peningkatan sebanyak 86 peratus daripada RM8.07 juta yang dilaporkan pada suku yang sama tahun sebelumnya.


"Pertumbuhan yang signifikan ini disumbangkan oleh segmen Kesihatan Mampan dan Fintech. Untuk 12M23, Sedania melaporkan keuntungan sebelum cukai (PBT) sebanyak RM5.94 juta, peningkatan yang memberangsangkan daripada RM2.13 juta yang direkodkan pada tempoh yang sebelumnya pada tahun 2022.


"Keuntungan selepas cukai dan kepentingan minoriti (PATAMI) menyaksikan lonjakan luar biasa melebihi 560 peratus kepada RM5.12 juta berbanding RM768,000 pada tempoh yang sama tahun lepas, " kata Sedania dalam satu kenyataan pada Selasa.


Pengerusi Sedania, Tan Sri Abdul Halim Ali berkata, didorong oleh prestasi kewangan yang kukuh, Sedania melangkah ke hadapan dengan penuh optimisme dan fokus yang jelas untuk mencapai kejayaan yang cemerlang.


"Kami sentiasa berhati-hati dan memberikan komitmen sepenuhnya untuk melakukan yang terbaik," katanya.


Sementara itu, Pengasas dan Pengarah Urusan Sedania, Datuk Azrin Mohd Noor berkata, beliau amat berbesar hati dengan pencapaian luar biasa kumpulan pada tahun 2023 yang memperkukuh kedudukan Sedania sebagai pemangkin ESG di Malaysia.


"Dengan nilai strategik baharu yang bertujuan untuk memaksimumkan perkongsian dompet pada setiap isi rumah melalui penawaran produk sinergistik, kami yakin untuk mengekalkan keuntungan kami, dengan sumbangan yang signifikan dari segmen Kesihatan Mampan dan Fintech pada tahun 2024 dan seterusnya," katanya.留言


bottom of page