top of page

Sedania catat keuntungan lima suku tahunan berturut-turut

SEDANIA Innovator Berhad mencatatkan keuntungan untuk lima suku tahunan berturut-turut apabila merekodkan keuntungan bersih RM510,000.


Pengarah Urusannya, Datuk Azrin Mohd Noor berkata, pada suku tahun pertama berakhir 31 Mac 2022 (1Q22), syarikat itu menerima perolehan sebanyak RM9.04 juta.


Menurutnya, berbanding tempoh sama sebelum ini, kumpulan merekodkan keuntungan bersih RM4.89 juta dengan pendapatan sebanyak RM17.07 juta.


“Prestasi lemah pada 1Q22 kebanyakannya disebabkan sumbangan yang lebih rendah daripada segmen ‘Sustainable Energy’, namun perolehan kukuh daripada segmen ‘Sustainable Healthcare’ dan ‘Fintech’ berjaya melonjakkan pendapatan bersih kumpulan,” katanya dalam satu kenyataan pada Selasa.


Mengulas mengenai prestasi kewangan Sedania, Azrin berkata, pada 1Q22, syarikat itu berjaya mengekalkan momentum positif daripada prestasi kewangan yang membanggakan dalam tahun kewangan penuh berakhir 31 Disember 2021 (FY21).


“Ini membuktikan daya tahan model perniagaan kami yang pelbagai dan mampan,” katanya.


Jelasnya, bahagian ‘Sustainable Energy’ Sedania merekodkan pendapatan RM56,000 pada 1Q22 berbanding RM10.16 juta setahun lalu kerana tiada pemasangan yang disiapkan untuk bangunan di tapak projek di bawah kontrak prestasi tenaganya bagi suku ini.


“Ini menyebabkan segmen itu merekodkan kerugian sebelum cukai RM50,000 berbanding untung bersih RM3.67 sebelumnya,” ujarnya.
Comments


bottom of page